Pagrindinis » namai » Sodas » Kaip auginti šparagus (smidrus)

Kaip auginti šparagus (smidrus)

Kaip auginti šparagus (smidrus)

Smidrai (kitaip dar vadinami ir žinomi kaip – šparagai) – sezoninė daržovė. Restoranai pavasarį sudaro su jais specialų meniu, gurmanai eina iš proto, o mes… galim juos užsiauginti ir mėgautis! Gali būti sunkiau gauti daigų, bet pats smidrų sodinimas ir auginimas yra visai paprastas. Ši daržovė vertinga tuo, kad jos derlius imamas jau gegužės mėnesį, kai maža kitų daržovių. Maistui vartojami ūgliai, kurie savo skoniu panašūs į ankstyvąsias bulves. Ūgliuose yra apie 3,6% angliavandenių, 1,9 baltymų, šiek tiek kalcio, magnio, fosforo druskų. Vitamino C žaliuose smidrų ūgliuose būna net iki 30 mg%, o etiliuotuose, t. y. kauptuose prieš dygimą,-—20 mg%. Labai svarbu šparagams parinkti tinkamą vietą, nes jie vienoje vietoje augti ir duoti derlių gali 12 ar net daugiau metų. Kolektyviniuose soduose  juos reikėtų auginti sklypo pakraštyje. Šparagai auga bet kokioje dirvoje, jei gruntinis vanduo ne aukščiau kaip 80 cm.  

Šparagų sodinimas

  Darže gerai apgalvokite sodinimo vietą,nes smidrai,ten augs 10-20 metų.Smidrų stiebai aukšti, bet ploni, netvirti, todėl geriau auginti nuo vėjų apsaugotoje vietoje, gerai vandenį sugeriančioje žemėje.Gali būti tiek smėlinga,tiek molinga žemė,svarbu,kad butu puri,neužmirkstanti.Tinkamiausias Ph apie 6-6.5.Sodinti geriausia pavasarį (pradėjus žydėti šalpusniui). Pirmiausia reikia gerai išpurenti žemę. Iškaskime 30 cm pločio ir 20-30 cm gylio griovelį, jo dugną papūrenkime,pabarstykime 3-5cm perpuvusio komposto,galima 5cm kokios nors organikos:senų papuvusių lapų,papuvusių medžio drožlių,senos žolės.Patreškime daug kalio,fosforo,magnio turinčiomis,lėtai tirpstančiomis,mineralinėmis trąšomis.Ant viršaus užbarstykime nedaug žemių 5cm. Šaknis išdėliokime 30-35 cm atstumu, vienodai į visas puses paskleiskime šaknis ir užpilkime 5 cm žemių sluoksniu.Kai ūgliai pasimatys,užberkite dar 5cm žemių. Neužberkite iškart per daug,nes pirmais metais,ūgliai nepajėgia prasimušti per storesni,nei 5cm žemių sluoksnį.  Palaistykime. Pirmus metus duokite augti natūraliai,nepjaukite ūglių. Kitą pavasarį,po pasodinimo,galima pradėti imti derlių.Pjaukite ūglius 18-22cm ilgio,didesni būna kietesni,apkarsta.

Smidrų ūglius pjaukite iki Birželio vidurio.
Vėliau,reikia augalams duoti natūraliai augti. Smidrus kasmet gausiai tręškime mineralinėmis trąšomis.
Spalio mėnesi,reikia nupjauti augalus 1-2 cm atstumu nuo žemes paviršiaus,galima pabarstyti medžio pelenų,būtinai mulčiuokime 3-4 cm sluoksniu.
Tiks medžio žievės,durpės nerūgščios, perpūvęs kompostas.
smidrai
Valgomi tik išdygę smidrų ūgliai (apie gegužės mėnesį) – nupjaunami vieną kartą, vėl ūgtelėję – antrą kartą. Taip pjaunami apie mėnesį laiko. Ūglių derlius pradedamas imti trečiaisiais metais po sodinimo. Jie pjaunami kas 2–3 dienos nuo balandžio pabaigos iki birželio vidurio. Suaugęs keras gali užauginti iki 50 storų, sultingų, žirnelių skonį primenančių ūglių. Ūgliai pjaunami prie žemės paviršiaus arba 2 cm žemiau, vienu kartu iš kero pjaunama po 2–3 ūglius. Derlius nedelsiant dėžėse uždengiamas drėgna medžiagos skiaute, kad neapvystų. Skaniausi 0,8–2 cm skersmens, su neprasiskleidusiomis galvutėmis ūgliai. Baltųjų šparagų viršūnėlės gali būti žalsvos arba melsvai violetinės. Pastarųjų rūšių šparagai subtilesnio skonio. Nepatartina išpjauti visų ūglių iš kero, dalį reikia palikti antžeminei daliai formuoti ir maisto medžiagoms ateinančių metų derliui kaupti. Užaugę stiebai peržydėję subrandina oranžines uogas (vyriškieji augalai gali žydėti, bet nesubrandina uogų).
 
Šparagų sodinimas iš sėklų Šparagų stiebai aukšti, bet ploni, netvirti, todėl geriau auginti nuo vėjų apsaugotoje vietoje, gerai vandenį sugeriančioje žemėje, kurią reikia giliai įdirbti ir gausiai patręšti organinėmis bei mineralinėmis trąšomis. Šparagai vienoje vietoje gerai auga 10-15 metų. Šparagus galima dauginti dalijant krūmus, bet geriau auginti iš daigų. Šparagų daigus išsiauginkime gerai įtręštame daigyne, dėžutėse arba vazonėliuose. Sėkime kovo pabaigoje. Prieš sėdami sėklas 3-4 paras pamirkykime ir padaiginkime 23-25 °C temperatūroje. Kai daigai pradeda prasikalti, pasėkime (10 x 15 cm atstumu). Nors šparagai daugiamečiai augalai, bet jauni daigai bijo šalnų, todėl, augindami lauke, nakčiai juos pridenkime. Į nuolatinę vietą šparagus geriau sodinti kitų metų pavasarį (pradėjus žydėti šalpusniui).
 


Panašūs straipsniai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *