Kaip išsirinkti gerą vyną

Kaip išsirinkti gerą vyną

Kaip susirasti programuotojų komandą elektroninei parduotuvei sukurti
Kaip išsirinkti šaldytuvą didelei šeimai
Kaip išsirinkti išmanųjį laikrodį
Kaip išsirinkti stogo dangą
Kaip išsirinkti gartraukį
Dažnai tiems, kurie neturi žinių apie vyną, jo pasirinkimas tampa loterija. Išsirinkti gerą vyną ne visada taip paprasta, kaip gali atrodyti, ir tuomet, kada keliaujama į svečius, neretai kyla klausimas, kaip išsirinkti gerą vyną. Tai padaryti bus paprasčiau, jei laikysitės keleto patarimų: jie padės jums nepasimesti tarp  gausybės siūlomų vyno rūšių, ir galėsite išsirinkti tikrai gerą ir skanų vyną.
Vynas – alkoholinis, nuo 9% iki 22 % stiprumo gėrimas. Spirituoti vynai – tai tie, į kuriuos papildomai įpilama spirito. Mokslas, kuris užsiima šio gėrimo tyrinėjimu, vadinamas enoligija.

Atkreipkite dėmesį, kokios vynuogių veislės vyną geriate

Vynuogių veislių, iš kurių gaminami vynai, yra tūkstančiai. Visos jos pasižymi skirtingais aromatais, skoniu. Tad jeigu vienos ar kitos vynuogių veislės skonis nepatiks, nesustokite – tiesiog ieškokite dar neragautų, kol rasite tai, kas jums skanu. Kai surasite savo skonio vynuoges, bandykite jų vynus rinktis iš skirtingų šalių, regionų. Ta pati vynuogių veislė, užauginta skirtingo klimato geografinėse vietovėse ir taikant skirtingus vyno gamybos būdus, taip pat skirsis skoninėmis savybėmis. Kai tai perprasite, suprasite, kad vynų pasaulyje egzistuoja vynų stiliai, postiliai. Kartais vyndario sumaniai sumaišytos trys arba daugiau vynuogių veislės viena kitą papildo ir vyno skonį padaro geresnį. Rinkdamiesi kupažinius vynus atkreipkite dėmesį, kad jums patikusi vynuogių veislė vyne sudarytų didžiausią dalį procentais.

Pasitikėkite savo skoniu: pirkite paragavę

Jei nenorite nusivilti, ir tikitės, kad vyno skonis tikrai bus puikus, rinkitės tokį vyną, kurį jau esate ragavę.  Konsultantai visada jums gali padėti išsirinkti puikų vyną, tačiau jis nebūtinai tiks jūsų skoniui. Kiekvienas esame labai skirtingas, taigi, ir mėgstamiausias vynas tikrai nebus toks pat. Šiandien neretai yra organizuojamos įvairios vyno degustacijos, kurios gali padėti atrasti mėgstamą vyno rūšį, ir išsirinkti tinkamiausią vyną nebus taip sudėtinga.

 

Vyno kilmės šalis, regionas

Geras, kokybiškas ir, pradedančiojo kalba tariant, skanus vynas prasideda nuo konkretaus vynuogyno. Profesionalų kalboje vartojamas prancūziškas žodis terroir (tariama terua), reiškiantis pagrindines vynuogių auginimo ir vyno gamybos sąlygas tam tikroje geografinėje vietoje. Tai ne tik vynuogyno dirvožemis, klimatas, aukštis virš jūros lygio, ekspozicija, drenažas, bet ir vynuogių veislės, nuo seno prisitaikiusios augti konkrečioje geografinėje vietoje, vynuogininkystės bei vyndarystės tradicijų puoselėjimas. Visi šie veiksniai turi įtakos vyno skoniui ir kokybei. Todėl apie vynuogyno augimo vietovės įtaką trimis žodžiais neparašysi. Teks leistis Senojo (Prancūzija, Italija, Ispanija, Portugalija ir Vokietija) ir Naujojo (visos likusios šalys) vyno pasaulio keliais ir kaupti gilesnes žinias. O kol nėra gilių žinių, kalbant apie aromato ir skonio struktūros intensyvumą galima patarti taip: jeigu jums patinka intensyvesnis vyno aromatas ir skonio struktūra, rinkitės vyną iš Naujojo pasaulio. Jei patinka elegantiškesnio, subtilesnio aromato ir skonio vynas, tokio egzemplioriaus ieškokite tarp ES šalių vynų. Vynai iš vėsesnio klimato regionų dažniausiai bus gaivesnio skonio, su žolinėmis natomis, o karštesnių regionų vynai – minkštesni, su atogrąžų vaisių natomis. Skirtingų regionų vyndarystės tradicijos taip pat skirtingos, tai irgi lemia vyno savybes. Jei patiko vynas, atkreipkite dėmesį, iš kokios jis šalies ir regiono – ateityje rinkdamiesi vyną iš regiono, kur vynuogių auginimo sąlygos ir vyno gamybos tradicijos panašios, visada turėsite didesnę tikimybę pataikyti.

Geras vynas– nebūtinai brangus

Kad ir kaip brangiai kainotų vynas, jis nebūtinai bus geras. Jei pasikliaujama nurodyta kaina, neretai tenka nusivilti. Net ir nebrangiai kainuojantis vynas taip pat gali būti geras, todėl svarbiausia kreipti dėmesį į tai, kas rašoma vyno etiketėje.

vynas-buteliuos

Sausas ar saldus vynas?

Visame pasaulyje vynai skirstomi į sausus ir saldžius. Tik Rusijoje yra gaminamas pusiau saldus vynas, kurio galima rasti ir Lietuvos parduotuvėse. Pusiau saldaus vyno sudėtyje paprastai yra ir tam tikrų cheminių priemaišų, ir to negalime vertinti kaip privalumo. Taigi, jei norite išsirinkti gerą vyną, vertėtų rinktis iš šių dviejų rūšių: saldaus ir sauso vyno. Čia pasitikėkite savo skoniu: negalime sakyti, kad kažkuris jų yra prastesnis.

Vertinkite etiketės informaciją

Gero vyno etiketo turi būti aiškiai įskaitoma: jei nėra nurodytas gamintojas arba informaciją sunku įskaityti, tikėtina, kad tai –  klastotė. Etiketėje visada turi būti nurodyti ir derliaus metai: jei šios informacijos nėra, tikėtina, kad vyno gamyboje buvo naudojamos cheminės medžiagos. Pateikiama informacija turi būti konkreti, turi būti nurodyta vynuogių rūšis.  Jei yra skelbiama, kad vynas pagamintas iš „geriausių vynuogių, rinktų pietiniame šlaite“, negalima būti tikriems, kad vynas bus tikrai geras. Išimtis –  Prancūzijoje gaminamas vynas, nes šioje šalyje yra draudžiama nurodyti vynuogių rūšį, iš kurios buvo gaminamas vynas. Vyno išlaikymo terminas –  taip pat labai svarbus kriterijus. Prastas vynas niekada nėra ilgai brandinamas, ir siekiama kuo greičiau  jį parduoti. Dar vienas svarbus dalykas  –  vieta, kur yra išpilstomas vynas. Jei vynas išpilstomas ne gaminimo vietoje, tokiu atveju jis gali turėti priemaišų. Atkreipkite dėmesį ir į vyno stiprumą: jis turėtų būti nuo 9% iki 22 %. Jei vynas yra stipresnis, tokiu atveju jis gali būti spirituotas.

Skonio faktoriai 

Rūgšties skonis vyne lemia vyno intensyvumą: kuo didesnis rūgšties kiekis, tuo aitresnis ir rūgštesnis vyno skonis. Lengvas vynas pasižymi subtiliu skoniu, o stipraus vyno skonis yra jaučiamas gomuryje ir vyną nurijus. Lengvas vynas yra 7,5% – 10,5%, vidutiniškai stiprus – 10,5% – 12,5%;  o stiprus – nuo 12,5%. Ąžuolo taroje sandėliuojamas vynas įgauna papildomo skonio ir aromato. Europoje ir Australijoje yra itin populiarus vynas, brandintas Amerikos, Prancūzijos ir Vokietijos ąžuolo statinėse. Pageidaujamos vyno aromato savybės: dūmų, krapų, vanilės, skrudintos kavos aromatai.

Rinkdamiesi vyną nebijokite prašyti pagalbos: tikėtina, kad konsultantai galės jums padėti išsirinkti tinkamiausią vyną, ir tereikės įvertinti tai, kas yra rašoma vyno butelio etiketėje. Atradę mėgstamiausią vyno rūšį, įsiminkite pavadinimą  –  kitą kartą nereikės blaškytis, norint atrasti tikrai gerą ir skanų vyną.

KOMENTARAI

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0